Sürdürülebilir Tarım

IMG_1298

Bundan bir yıl önce, günde bir öğün ve yalnızca pirinç ile beslenen Matu ve köyünün, artık büyük bir tarım alanı var. Bu tarım alanında, domatesten bibere birçok sebze ve meyve yetiştirebiliyorlar. Hem vücutlarına giren besin çeşitliliği artıyor ki bu sayede hastalıklara dirençleri de artıyor, hem de fazla ürünlerini pazarda satıp gelir elde edebiliyorlar. Yani Matu ve köyü artık kimseye ihtiyaçları olmadan yaşamlarını devam ettiriyorlar.

Küresel iklim krizi, aşırı yoksulluk, kuraklıklar ve şiddet yüzünden Dünya’da 815 milyon insan açlık ile karşı karşıya. Yetersiz beslenme ve kirli su özellikle Afrika’da milyonlarca insanı kolera kızamık gibi salgın hastalıkların pençesine itiyor. Çocuklar yeterli besin alamadıkları için gelişimlerini tamamlayamıyor. Yapılan tek seferlik gıda yardımları sorunu çözmek bir yana insanları bağımlılığa alıştırıyor.

 

Az gelişmiş ülkelerde nüfusun %78’i küçük çiftçilik yaparak geçimlerini sağlıyor. Küçük çiftçiler aynı zamanda toplumun en yoksul kesimini oluşturuyor. Kuraklık, iklim değişimi gibi etkenlerden en fazla günde 1 doların altında yaşayan bu aşırı yoksul nüfus etkileniyor.

 

Gıda Sorununu Nasıl Çözüyoruz?

 

IDEA Universal Derneği olarak “Akıllı Köyler” modelimizde tohum bankacılığı, akıllı sulama sistemleri, sürdürülebilir tarım eğitimleri ile en yoksul köylerde doğa dostu üretimi destekliyoruz.

Yaptığımız güneş enerjili su dağıtım sistemi sayesinde temiz suya kavuşan köyler, yeni başlattığımız ortak tarım alanında da su kaynağını kullanabiliyor. Suyla birlikte 12 ay üretim yapma imkanı bulan köylüler, başlattığımız yerel tohum bankası sayesinde sağlıklı ürün yetiştirebiliyorlar. Aldıkları, 36 saatlik, verimli su kullanımı, zararlılarla doğal mücadele, doğal gübre yapımı, permakültür prensipleri eğitimleri ile araziden alınan ürünün verimliliğini arttırıyorlar. Böylelikle ihtiyaç duydukları sağlıklı gıdaya ulaşabilirken, üretimin fazlasını da satarak gelir elde edebiliyorlar. Köylüler elde ettikleri gelirin %66’sını çocukların eğitim masraflarına harcıyorlar. Böylelikle kendi ayakları üzerinde duran, etrafını dönüştürmeye başlayan köylerin kurulmasına öncülük etmiş oluyoruz.

 

Daha fazlası için “Akıllı Köyler” Projemizi inceleyin.