Hayri Dağlı kimdir?

 

Çocukluğundan bu yana yeryüzünün bilinmeyenlerine ilgi duyan Hayri Dağlı, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde aldığı ‘Coğrafya’ eğitiminin ardından Stockholm Üniversitesi’nde ‘Sürdürülebilir Kalkınma’ alanında uzmanlaştı.

 

Uzun yıllar Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarında eğitim ve doğa koruma alanlarında çalıştı. Aynı zamanda gezgin olan Hayri Dağlı, keşfetmek için gittiği 67 ülkenin ardından 2014 yılında Kilimanjaro Dağı’na tırmanmak üzere Afrika’ya bir yolculuk gerçekleştirdi. Ve bu Afrika yolculuğu sırasında iç savaşlardan etkilenen, suya ve gıdaya ulaşamayan köylerin yaşadıkları zorlukları yerinde gördü.

 

Tanzanya’nın Mta Kwa Mtu köyünde gönüllü eğitmenlik yapmaya başlayan Hayri Dağlı, kız çocuklarının günde 6 kilometreyi bulan su yolculuklarından dolayı derslere katılamadıklarını gözlemledi. Hemşire olma hayali kuran ve aşırı yoksulluktan ötürü bunu gerçekleştiremeyen 7 yaşındaki Fatima’nın hikayesi ise onu derinden etkiledi. Fatima’nın ve yaşadığı köyün su ve gıdaya erişmesi için harekete geçen Hayri Dağlı, kendi imkanlarıyla sürdürülebilir su ve tarım projesi gerçekleştirerek köydeki umudun tekrar yeşermesine katkı sağladı.

 

Bu sürecin sonunda Hayri Dağlı, İstanbul’a dönerek işinden istifa etti. Banka hesaplarını kapattı, ev eşyalarını ihtiyacı olanlara dağıttı ve Afrika’ya tek yön bilet alarak sıra dışı bir yolculuğa çıktı. Böylece Hayri Dağlı’nın kent yaşamını ve konforunu geride bırakarak çıktığı bu yolculuk, on binlerce insanın yaşamına dokunacak bir sürecin de ilk adımı oldu. Aşırı yoksul ve unutulmuş coğrafyalarda günde bir doların altında yaşam mücadelesi veren milyonlarca insanı anlamak adına bir köye yerleşerek kendisi de 6 ay aynı koşullarda yaşamayı deneyimledi.

 

Köylerdeki aşırı yoksulluk, susuzluk ve açlık sorunlarını yakından deneyimleyen Hayri Dağlı, bölgeye yapılan tek seferlik yardımların kalıcı çözüm sağlamadığını gördü. İşte bu noktada 2016 yılında sorunların küresel çapta kalıcı ve sürdürülebilir çözümü için harekete geçerek şeffaflık ve bağımsızlık ilkeleriyle IDEA Universal’i kurdu.

 

IDEA Universal ekibi, kısa sürede su, tarım, enerji ve eğitim sorunlarına entegre ve bütüncül bir çözüm sunan Akıllı Köyler modelini geliştirdi. İnovatif ve sürdürülebilir bir kalkınma modeli olan ‘Akıllı Köyler’, Birleşmiş Milletler’in seçtiği ‘Afrika’da En İnovatif 5 Proje’ arasına girdi. Akıllı Köyler ve diğer yenilikçi projeler sayesinde IDEA Universal, şu ana kadar üç kıtada Türkiye’de dahil altı ülkede 1.000.000’dan fazla insanın yaşamını kalıcı olarak dönüştürdü ve dönüştürmeye devam ediyor.

Hayri Dağlı’nın ilham veren yaşam hikayesi, Campaign, MediaCat, Platin, CNN, Hürriyet gibi mecralarda konu edildi. Campaign Türkiye, onu ‘İlham Veren Liderler’ arasında gösterdi, Digital Age ise onu 2020’de ‘Yılın İnsanı’ seçti. Dağlı, ayrıca TRT Belgesel kanalında 2019 ve 2020’de yayınlanan Su Savaşları belgeselinin danışmanlığını yürüttü. IDEA Universal Derneği’nin de çözüm ortağı olduğu TRT Su Savaşları belgeselinin dördüncü bölümü, kendisinin hayat hikayesini ekranlara taşıdı. Birleşmiş Milletler Sosyal ve Ekonomik Konseyi’nde danışman üye oldu ve STL Washington Üniversitesi’nde misafir eğitmen olarak ders verdi.
Hayri Dağlı, halen IDEA Universal Derneği’nde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. Dünya çapında çalışmalarını sürdüren ekipleri ve inovatif projeleriyle yaşamları dönüştürme yolculuğuna devam ediyor. Aynı zamanda bu ilham veren yolculuğunu ve dönüşüm hikayelerini anlatan bir kitap kaleme alıyor.

7

ÜLKE

3500+

PROJE

1.000.000+

İNSAN

350+

KÖY