Afrika’da bir gönüllü

IDEA Universal Derneği Saha Koordinatörü Evrim Aykan, gönüllülük hikayesini ve Afrika’da çalıştığı bölgelerin koşullarını Marie Claire dergisinin Eylül 2021 sayısı için yazı işleri müdürü Serli Gazer Boyacı ile konuştu.

Bir yıl içinde Afrika’nın en doğusundan en batısına kadar gitti. Şu an Gambiya’da su ve tarım projeleri yürütüyor. Yaklaşık üç aydır orada. Amacı temiz su! Hayatını gönüllü olmaya adayan Evrim Aykan: “Eğer ihtiyaç içinde yaşamayacak kadar şanslıysak, ihtiyaç duyan başkalarına yardım etmek doğal bir içgüdüdür” diyor.

 

Artvin’de doğan, İstanbul’da büyüyen Evrim Aykan uzun yıllar mekan ve çevre tasarımcısı olarak çalıştıktan sonra kendisini tam zamanlı bir gönüllü olarak Afrika’ya atıyor. Beklenen tabi ki zor şartlar. Üstüne bir de pandemi gelince, içindeki güce ve fayda sağlama tutkusuna güvenerek tüm bu süreci pes etmeden yine o kıtada geçiriyor. Derdi aslında artık sadece Afrikalıların değil, hepimizin ortak kaygısı: temiz su!

 

Gönüllü olma hikayeniz ve farkındalığınız ne zaman başladı?

Sanırım her şeyden önce kendi varoluş kimliğimi tasarlamaya çalışıyordum. Bir gün fark ettim ki, tıpkı Lalalar’ın şarkı sözlerinde olduğu gibi: “Yalnız ölü balıklar akıntıyı takip ederdi.” Bu farkındalık bana bir kez daha bir şeyleri değiştirmenin vaktinin geldiğini hatırlattı. Bu yüzden konfor alanımdan çıkıp yaşadığım evi, seçtiğim mesleği ve kendimi değiştirdim öncelikle. Minimalist bir çevreci olarak hayatımı yeniden düzenledim. Tüm bağımlılıklarımdan kurtuldum ve en sonunda da her şeyi terk edip yola çıkmaya ve dünyanın herhangi bir yerindeki gönüllü projelerinde çalışmaya karar verdim. Fakat tek başıma yapacağım bu yolculuğun ne zaman ve nereye olacağını planlamamıştım. Sadece böyle bir karar almıştım.

 

Neden Afrika’yı tercih ettiniz ve özellikle temiz su projelerinde yer almak istediniz?

Temiz suya erişmek Afrika’da en temel ve ciddi sorunlardan biri. Afrika’ya yardım etmek için nereden başlarsanız başlayın, eğer bu temel problemi çözmezseniz yaptığınız hiçbir çaba işe yaramayacaktır. Sadece geçici çözümler olarak kalacaktır. Oysa ki bu temel sorunu çözdüğünüzde, bu çözümle beraber gelen diğer değişimler Afrika insanının hayatını kökten ve kalıcı olarak değiştirecek ve dönüştürecektir.

 

Sahada çalışırken ne gibi özelliklere sahip olmak gerekiyor?

Büyük sabır ve adanmışlık gerektiren bir iş yapıyorum. Güçlü bir bedene ve sağlıklı ruh haline sahip olmanız gerekiyor. Çalışma sisteminize sadık kalmanız ve disiplinli olmanız lazım.

 

Bu işi yaparken en büyük motivasyon kaynağınız ne oldu?

En büyük motivasyonum çocuklar. Çok masum ve saflar. Bir de temiz suya kavuştukları ilk o an var ya… Tüylerimi diken diken eden, gözlerimi yaşartan, gülerken ağlatan en büyük, en gerçek anlardan biri. Çoluk çocuk, kadın erkek, genç yaşlı demeden hep beraber müthiş bir coşkuyla dans ederiz. İşte bu anlar benim en büyük motivasyonum. Bu anları tekrar tekrar yaşayabilmek için her şeye dayanıyorum.

 

Tüm bu süreç size neler öğretti ve nasıl bir kadına dönüştürdü?

Çok güçlendim. Ama maskülen bir güçten bahsetmiyorum. Kırılgan ve savunmasız olmayı kabul etmenin getirdiği bir güç bu. Sadeleştim, özgürleştim, tam anlamıyla ruhuyla, fikriyle, bedeniyle özgür ve korkusuz bir kadına dönüştüm. Dünyayı birçok konumdan, birçok farklı rotadan, birçok haliyle görme şansım oldu. Gezegen senden benden farklı bir şey değil: bizimle beraber nefes alan bir organizma. Bu yüzden göbek bağıyla bağlıyız birbirimize. Ben de artık hayatıma bu kadim bilgiyle devam ediyorum.

 

Daha iyi bir dünya için hayal kuran fakat nereden başlayacağını bilmeyenler için verebileceğiniz tavsiyeler var mı?

En kötü karar bile kararsızlıktan iyidir. Bu yüzden arada kalmaktan; fikirler, hayaller, insanlar, mekanlar arasında sıkışıp kalmaktan hoşlanmıyorum. Bir de dünyayı değiştirmek ne haddimize. Önce sen değiş, gerisine bakarız. Çünkü sen değişirsen, dünya değişir. Sen iyi olursan, dünya daha iyi bir yer olur. Kendini besle, ruhunu besle, aklını besle. Fakat tüketme! Öğren, oku, gez. Üret ve karşılıksız paylaş.

marie claire evrim aykan